fredag 24 september 2010

Utopia


Kan vi inte bara samla ihop en awesome grupp av psykologer, sociologer, ekonomer, samhällsvetare, (rätt) filosofer, biologer, ekologer och vilka andra vetenskapsmänskor och allmänt awesome personer som skulle kunna behövas. Och sen bara sätta igång ett superprojekt där de spenderar typ sådär nått år eller tre på att utveckla ett perfekt samhälle, byggt på ett sätt som gör oss lyckliga på riktigt, som inte är ekonomiskt instabilt och som inte fuckar upp miljön.
Och sen kör vi på det.

Ska det vara så svårt? :(

1 kommentar:

Emil sa...

Jag måste ta en paus från alla mina uschligt många läxor och jag kom på att det var länge sedan jag skrev något pretentiöst och småspydigt i kommentarfälten på din blogg :).

Jag har tänkt en del på varför olika ideologier inte fungerar som de är tänkta att göra. Konservatismen skulle kunna skapa ett bra samhälle men fallerar (låter mycket mer övertygande än "failar") om samhället inte är homogent. Samhället är inte homogent. Fail.

Liberalismen skulle fungera om alla visste extremt mycket om allt de gör/köper. Typ som "exakt vilka konsekvenser får detta importerade äpple för världsklimatet om femtio år" eller "E-nummer 56742 har exakt dessa hälsokonsekvenser och finns i dessa livsmedel". Då skulle konsumentmakt lösa det mesta. Problemet är att folk inte är i närheten så insatta i det mesta de köper. Inte alls, faktiskt.

Socialism skulle fungera om alla var osjälviska och solidariska. Problemet är att det räcker med att en enda person inte är det för att systemet ska haverera. Det finns människor som inte är helt altruistiska. Alltså fail.

Kanske är det därför all politik är så i mitten? Ingen ideologi fungerar egentligen. Men jag tror på din "rationalism" eller vad man ska kalla den. Skapa ett parti så går jag med i det.